50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1974,Οι Κύπριοι κοιμήθηκαν ειρηνικά και ξύπνησαν από τις σειρήνες που ηχούσαν σε όλο το νησί,άνοιξαν τα παράθυρά από τα σπίτια τους και είδαν στους δρόμους άρματα και στρατιώτες.

Οι τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν ανενόχλητες στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, περίπου στις 5 το πρωί της 20ής Ιουλίου, ενώ ταυτόχρονα τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν τις επιθέσεις πάνω από την Κερύνεια και τη Λευκωσία. Η Ελληνική αντίδραση άργησε δραματικά, αφού η ώρα έφτασε 8:40 το πρωί για να δοθεί εντολή εφαρμογής πολεμικών σχεδίων. Κηρύσσεται γενική επιστράτευση, η οποία λίγες ώρες μετά ανακαλείται. Στο πεδίο της μάχης, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και της ΕΛΔΥΚ, το παιχνίδι είχε χαθεί.

Οι Τούρκοι όλο καταλάμβαναν μέρος του νησιού,χίλιες νεκροί,χιλιάδες τραυματίες, πάνω από 2.000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα και κρατηθεί σε φυλακές στην Τουρκία,περισσότεροι από 160.000 Ελληνοκύπριοι ξεριζωμένοι, που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, χάνοντας τα σπίτι τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *