Ο Άρης ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με ένα συγκεκριμένο τακτικό πλάνο, το οποίο εάν μπορεί να κριθεί αγωνιστικά, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως έχει αποτύχει.

Η παράμετρος του «Εάν μπορεί να κριθεί αγωνιστικά» μπαίνει γιατί μέχρι στιγμής ο Άρης έχει αντιμετωπίσει προκλητικά κακές διαιτησίες και στις τρεις αναμετρήσεις του για το πρωτάθλημα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία το γεγονός πως η ομάδα δεν έχει αγωνιστεί ακόμη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» παρουσία του κόσμου της.

Ας δούμε όμως τα πράγματα καθαρά αγωνιστικά.

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, ο Άρης έχει ως πρώτο στόχο τη διατήρηση της κατοχής και τον έλεγχο του ρυθμού. Αυτό, αφήνει μεν την επίθεση σε δεύτερη μοίρα αρχικά, όμως δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για να απειλήσει συνολικά στον αγώνα.

Όσο περισσότερο κυριαρχεί ο Άρης, τόσο πιο γρήγορα ο αντίπαλος θα δείξει τις αδυναμίες του, πάνω στις οποίες χτίζουν οι «Κιτρινόμαυροι» τις επιθέσεις τους. Επιπλέον, το ελάχιστον ρίσκο μεσοαμυντικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να απειλές.

Αυτό επιδίωξε ο Άκης Μάντζιος στα τρία παιχνίδια και το κατάφερε. Στην αρχή του αγώνα κυριάρχησε και στη συνέχεια πήρε το προβάδισμα, χτυπώντας στις αδυναμίες του αντιπάλου. Με τον Ατρόμητο χρησιμοποίησε τις σέντρες, με τον Πανσερραϊκό το γεγονός πως ο αντίπαλος αμυνόταν αρκετά χαμηλά κι άφηνε χώρους εκτός περιοχής και με τον Αστέρα τη γρήγορη ανάπτυξη παιχνιδιού.

Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο του Έλληνα τεχνικού, όλα πήγαν εξαιρετικά και στις τρεις αναμετρήσεις. Το πρόβλημα, από το οποίο πηγάζει και η αποτυχία, είναι ότι ο Άρης πήρε το τρίποντο μόνο σε μία περίπτωση.

Η παράμετρος που καθιστά το τακτικό πλάνο του Άκη Μάντζιου αποτυχημένο, είναι το γεγονός πως σε δύο περιπτώσεις ο Άρης δεν κατάφερε να προστατέψει το υπέρ του προβάδισμα. Έχει δείξει πως δεν τον ενδιαφέρει να το επεκτείνει. Στόχος είναι το τρίποντο κι ας έρθει και με μισό-μηδέν, όμως όταν η τακτική σου είναι το κλειστό παιχνίδι, με αντεπιθέσεις και θέλεις να ελέγχεις ρυθμό και κατοχή, πρέπει να κυριαρχείς όταν έχεις το προβάδισμα, μη αφήνοντας περιθώρια στον αντίπαλο.

Θα σπάσει το ταβάνι του;

Η αλήθεια είναι πως ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει ο Μάντζιος στον Άρη, ως προπονητής. Το έχει δείξει στις θητείες του μέχρι τώρα και το πρόβλημα είναι πως κάθε φορά πιάνει το ταβάνι του. Μπορούν να του χρεωθούν πολλά, όμως ποτέ δεν μας έδωσε την εντύπωση πως θα προσφέρει θέαμα και ωραίο ποδόσφαιρο.

Είναι ένας προπονητής που χτίζει το πλάνο του πάνω στον αντίπαλο. Χρειάζεται μεγάλη ικανότητα για να βρίσκεις το που είναι ευάλωτος ο αντίπαλος εν ώρα αγώνα και να το αξιοποιείς. Το πρόβλημα είναι πως ένας αμυντικογενής προπονητής παρουσιάζει αδυναμία στο να υπερασπιστεί το προβάδισμα και γι’ αυτό κρίνεται ανεπαρκής.

Ας μάθει από τα λάθη του πριν να είναι αργά

Καλώς ή κακώς, ο Άκης Μάντζιος είναι ο προπονητής του Άρη και θα ήταν μεγάλο πισωγύρισμα να φύγει τώρα. Άλλωστε η ομάδα έχει πληρώσει πολλές φορές την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας νωρίς στο πρωτάθλημα.

Το θέμα είναι να ξεπεράσει ο ίδιος ο προπονητής τις αδυναμίες και τους φόβους του. Μόνο έτσι θα καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως το εξαιρετικό ρόστερ που έχει χτίσει τη φετινή σεζόν ο Άρης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *