Στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν και το πρώτο φετινό παιχνίδι μπροστά στον κόσμο του, ο Άρης πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό (2-1).

Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς έληξε νικηφόρα για την ομάδα του Άκη Μάντζιου κι έφερε τρεις βαθμούς. Επίσης, ήταν μία νίκη που ανέβασε το ηθικό της ομάδας κι έδωσε αυτοπεποίθηση. Ο Άρης διάβασε σωστά το παιχνίδι, ήταν άρτιος τακτικά και κέρδισε σχετικά εύκολα τον Ολυμπιακό.

Τα όσα ακούγονται περί διαιτησίας είναι το λιγότερο αστεία, ενώ μην ξεχνάμε πως αν ο Μορόν ήταν ελάχιστα πιο εύστοχος στη μία περίπτωση και λίγο πιο… αλτρουιστής στην άλλη, το σκορ θα μπορούσε να έχει ξεφύγει.

Στα ντέρμπι έχει τον τρόπο

Η νίκη σε ντέρμπι δεν είναι κάτι άγνωστο για τους «Κιτρινόμαυρους», καθώς ειδικά την περσινή σεζόν έδειξαν πως όποιος τόλμησε να τους υποτιμήσει πληγώθηκε. Στη Stoiximan Superleague 2023/24, ο Άρης έριξε τέσσερις φορές τον πρωτοπόρο από την κορυφή.

Ο Άκης Μάντζιος είναι εξαιρετικός στο να βρίσκει απαντήσεις στο παιχνίδι του αντιπάλου. Γενικότερα, το πλάνο του έχει αμυντική προσέγγιση και αντεπιθέσεις, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί ιδανικά κόντρα σε ομάδες που έρχονται με διάθεση να κυριαρχήσουν.

Κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Έλληνας τεχνικός παρέταξε την ομάδα άψογα. Στην ανάπτυξη παιχνιδιού των «Ερυθρόλευκων», έως και τη μέση του γηπέδου, αμυνόταν με 4-4-2, δίνοντας σε Μορόν και Μανού αμυντικές αρμοδιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγούσε τον αντίπαλο να κινηθεί προς τα πλάγια, πράγμα που κόντρα στον Παναιτωλικό έδειξε πως δεν μπορεί να αξιοποιήσει.

Επιπλέον, έδωσε διπλό ρόλο στον Σίστο, με σκοπό να περιορίσει τη δράση του Ρόντινεϊ. Από την άλλη πλευρά, μείωσε τις προωθήσεις και την επιθετικότητα που συνηθίσει να έχει ο Μάγιο, με σκοπό να παίξει πιο απελευθερωμένα ο Ντιαντί.

Στο χώρο του κέντρου επιδίωξε να παίξει το παιχνίδι του Μεντιλίμπαρ και είδαμε αρκετές φορές άμεσο παιχνίδι και αυτοματισμούς, που άνοιξαν χώρους για τη μεταφορά της μπάλας στο επιθετικό τρίτο. Γενικότερα, ο Άρης έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, έχοντας σταθερότητα και συγκέντρωση.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως είναι πραγματικά δύσκολο το να διαλέξουμε τον MVP της αναμέτρησης, καθώς όλοι στάθηκαν εξαιρετικά στον ρόλο τους, πράγμα για το οποίο σίγουρα έχει ευθύνη ο προπονητής.

Ναι μεν, αλλά

Κανενός το μυαλό δεν μπορεί να πάρει αέρα από μία νίκη και κανενός η άποψη δεν μπορεί να αλλάξει μετά από ένα αποτέλεσμα. Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί μια διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών και μη του Άκη Μάντζιου.

Ο προπονητής του Άρη έχει αποδείξει πως στα ντέρμπι έχει την ικανότητα να παίρνει αυτό που θέλει, περιορίζοντας σημαντικά το παιχνίδι του αντιπάλου, σβήνοντας τα προτερήματα του. Όταν δεν είναι η ομάδα που έχει τα ηνία της αναμέτρησης, ο Άρης πολύ δύσκολα χάνει.

Το πρόβλημα που έχει φέρει την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Έλληνα τεχνικού, είναι το πλάνο του στις αναμετρήσεις όπου η ομάδα πρέπει να έχει την υπεροχή και να κυριαρχήσει. Εκεί, ο Άρης παρουσιάζει αδυναμίες κι αυτό του έχει κοστίσει βαθμούς.

Με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικής, έχει δείξει πως δεν βρίσκει εύκολα λύσεις επιθετικά κι αυτό πολλές φορές οφείλεται στο συντηρητικό παιχνίδι που επιλέγει ο προπονητής του.

Συμπέρασμα

Η νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν πολύ καλή και ήρθε με καλή εμφάνιση. Στο ντέρμπι της Κυριακής (29/09), ο Άρης θα πάει για ακόμη μία νίκη σε ντέρμπι και το σημαντικότερο είναι πως βάσει αποτελεσμάτων έχει κερδίσει τη δυνατότητα να λέει πως πάει σε κάθε ντέρμπι για τη νίκη.

Αυτό που πρέπει να βρει όμως, για να κάνει το βήμα παραπάνω, είναι η διάρκεια και η ισορροπία. Ακόμη και με ενδεχόμενο διπλό την Κυριακή, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Μάντζιου δεν θα εξαλειφθεί.

Αυτό θα γίνει μόνο όταν καταφέρει να βρει τον τρόπο να παρατάσσει την ομάδα του σε όλα τα παιχνίδια με την ίδια νοοτροπία κι όταν καταφέρει να κυριαρχεί σε αναμετρήσεις κόντρα σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικής.

Στο χέρι του είναι, πίστωση χρόνου για να δείξει το έργο του έχει κι όλοι ελπίζουμε πως θα είναι αυτός που θα καταφέρει να ανεβάσει τον Άρη επίπεδο αγωνιστικό. Οι επιφυλάξεις όμως είναι λογικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *